Fujifilm X-T1, 56mm f/1.2, 10-24mm f/4

I det siste har jeg tenkt mye på å skifte ut eller oppgradere kamerautstyret mitt. Jeg har henvendt meg til forskjellige merker for å se hva de har å tilby. Ikke alle har vært så interesserte i å låne ut utstyr, men Fujifilm ville mer enn gjerne at jeg lånte deres X-T1 kamera, Fujinon 56mm f/1.2 og 10-24mm f/4 objektiv.

Fujifilm X-T1 med 56mm f/1.2 objektivet.

Jeg fikk låne X-T1, 56mm og 10-24mm i ett døgn gratis.

Det jeg er på utkikk etter i kamerautstyret, og som er viktig for min del er egenskaper som autofokus og ferdigheter i følgefokus, hvor mye jeg kan strekke bildefilene (RAW) i photoshop uten å få fargeskift og/eller uønsket støy i skyggene etc. Andre ting som også er veldig viktig er ergonomien. Hvor lett det er å skifte innstillinger på kamera og hvordan den elektroniske søkeren fungerer.

Først vil jeg si at dette er mitt inntrykk etter ett døgn med kameraet, så det er mulig at noe av det jeg har opplevd kan faktisk fikses, eller har blitt endret i oppdatert firmware.

Førsteinntrykket er jo at det ser utrolig stilig ut. Men etter å ha prøvd ut kameraet en liten stund, kunne jeg straks merke noe som var veldig irriterende i forhold til mitt bruk. For å skifte og justere størrelsen på  autofokuspunktene måtte jeg trykke inn to knapper samtidig, for så å fikle på de litt for små knappene på baksiden for å flytte fokuspunktene rundt i søkeren. Dette tok alt for lang tid. Om jeg skulle ha endret komposisjon raskt i et bryllup eller en sportsevent, så ville jeg ha gått glipp av bildet før jeg hadde klart å justere fokuspunktene der jeg ville ha de. Det hjalp heller ikke at kameraet slet med følgefokus og at søkeren var omtrent helsvart når jeg kjørte på med 8 bilder i sekundet under viktige øyeblikk. Det var her alt ble bråstopp når det kommer til mitt bruk.

Men, ikke alt er negativt. For jeg ble faktisk veldig imponert over kvaliteten på optikk og bildekvaliteten. Nå tar jeg sjeldent bilder over 6400 iso, så kameraet greide seg veldig fint der, og hvitbalansen er ikke noe jeg fokuserer på siden jeg kan justere den senere og som oftest bruker x-rite colorchecker når jeg tar portrett. Jeg kunne dra ut veldig mye detaljer fra skyggene i landskapsbildene mine uten at det ble fargestøy eller andre fargeskift. Det gamle X-E1 som jeg hadde tidligere hadde en lei tendens til å bli grønn i skyggene når man åpnet de opp. Og filmfilterene i fujifilm sine kameraer er utrolig flotte og er etterligninger til gamle filmtyper man brukte før den digitale aldreren (og som noen fortsatt bruker).

Optikken var skarp fra kant til kant og hadde lite CA. Bokeh på 56mm var utrolig flott og 10-24mm har også bildestabilisering. Noe som gjør at man ikke behøver stativ hver gang man er ute å tar landskapsbilder. 

Noe annet som er utrolig bra med kameraet er vekten. Det veier betydelig mindre enn mitt Canon 1Ds mark III og 1D mark III. Men batterilevetiden var noe slett. Jeg tror kameraet krever mye strøm på grunn av elektronisk søker, men også fordi jeg kunne observere at kameraet justerte blenderen konstant mens jeg prøvde å fokusere under portretter. Det jobbet konstant med å åpne og lukke seg, selv om jeg hadde satt den manuelt på f/1.2. Så er batteriet betydelig mindre enn hos 1Ds mark III. Jeg merker at jeg er bortskjemt av å bruke det kameraet.

Er du ikke opptatt av å være aktiv når du tar bilder, og ikke tar mye actionbilder så er dette kameraet utrolig bra og vil tilfredsstille deg til de grader. De som liker å ta seg god tid med sine bilder, som landskaps fotografer, gatefotografer portrettfotografer etc, kommer til å forelske seg i dette kameraet. Men etter min erfaring, og ut ifra mine krav, så er det enda ikke på nivå med speilrefleks. Om Fujifilm klarer å montere på sin kommende Fujifilm X-Pro II en joystick slik som Canon har på baksiden av kameraene sine, og oppgraderer sin følgefokus, kombinert med X-Pro sin optiske søker, så er jeg solgt! Det hadde vært et utrolig bra kamera. Men på grunn av for dårlig følgefokus, elektronisk søker som "lagger" og mangel på bedre måte å skifte fokuspunkter(som jeg klarte å finne ut av på ett døgn), så velger jeg å vente å se hva Fujifilm kommer med framover. Jeg har veldig troen på dette merket i framtiden. For optikk, bildekvalitet og utseende er helt i toppen for min del. 

Landskapsbilde tatt med X-T1 og 10-24mm f/4 uten stativ.